2016. március 17., csütörtök

Gasztrokalandok IV.

Sokszor jut eszünkbe, gyorsan ennénk valami finomat, különösen hétvégén. Egy késői reggeli, tízórai, esetenként egy uzsonna, vagy mi szimplán amerre csak járunk ott eszünk.
Népszerű "junkfood" nem csak a gyerekeknél, felnőtteknél is a hotdog. Ebből számtalan féle létezik. A teljesség igénye nélkül néhány:
Első ami az eszembe jutott a vásárban kapható tésztába mártott, bő olajban sütött változat. Holywoodi hot-dog néven fut. Általában igen hitvány minőségű virsliből, olyan se színe, se íze, csupa szója, semmi hús fajtából készült. A tésztabunda lehetne jó is, ha nem szívná meg magát jócskán az olajjal amiben kisütik. Jól mutat pálcára szúrva, valami ketchup szerű, paradicsomszármazékkal meglocsolva. Szerintem minősíthetetlen és ehetetlen kategória.
Második az amerikai hot-dog, amit lépten-nyomon fém utánfutóból kínálnak. 
Roppanós virsli ez már talán húst is látott nem csak bőrt, keményre sült hagyma, és csemege uborka szeletek jellemzik, és valami nagyon tartós kifli. Ami időnként elázott, enyhén édes az íze. Ezen nem kell meglepődni, nevéhez híven Amerikai ott pedig  minden cukros és édes. 


Néha ehető, az elsőnél jobb de nem az igazi, nem szeretnék rendszeresen ilyet enni.
A harmadik egy igazi kuriózum volt, én is csak egyszer ettem, de emlékezetes maradt. 
Tavaly a tökfesztiválon a Jókai Bisztró kínálta a Liba-dogot, almás mustárral.
Íz harmónia és tökéletesség frissesség jellemezte. A liba kolbász minden ízében eredeti volt, mint egy jóféle házi kolbász.  Az almától pedig egy kicsit pikáns, savanykás ízt kapott. Egyszerűen perfekt. Mint a mellé választott meggypálinka.


Tökéletes "gyors kaja" bárhol, bármikor.. Bánatomra azóta sem találkoztam, még hasonlóval sem.
Negyedik és egyben az utolsó, az új kedvenc. Benzinkutas hot-dog. Hétvégén fedeztük fel,hogy az elefántos benzinkúton, az elkerülőn,  Kozármisleny előtt is árulnak forró kutyát. Szójamentesnek hirdetik.  Megkóstoltuk, ropogósra pirított kifli, és egy jobb fajta virsli találkozása, jó párost alkot. Lehet választani sajtos virslivel is. Mindkettő határozottan JÓ! Ide még visszatérünk.

Milyen egyszerű és mégis nagyon el lehet rontani. Egy rossz virsli, egy száraz kifli és többet nem próbálkozunk vele. Kár érte. Egymást érik a gyrososok, kebaposok.  Sok helyen lehet kóstolni, mindenféle gyors kaját, de a többsége  nem jó minőségű, ebben a nagyüzemi előállítás sem segít. Nyilván ez is profitról szól. De abban biztos vagyok, hogy hosszútávon csak az ötletes, friss, jó alapanyaggal dolgozó street food-ot kínáló hely marad fenn.
Mindenkinek jó próbálkozást

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése